Maaspoorter van de Maand December

Berrie van Laarhoven hangt zijn persoonlijke Kerstwens in de Wensboom op het binnenplein van het winkelcentrum

Berrie van Laarhoven zorgde voor leven en plezier in de Maaspoort

Van jeugdwerk tot wijkfeest


Maandelijks portretteren wij hier ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. ‘Maaspoorter van de maand december’ is Berrie van Laarhoven (68). In het verleden een van de drijvende krachten achter het jeugdwerk in de wijk en initiatiefnemer van de jaarlijkse kermis.


Berrie van Laarhoven is al enkele jaren geleden gestopt met vrijwilligersactiviteiten in de wijk, maar veel wijkbewoners kennen hem nog als de ‘activiteitenman’ van het jeugdwerk en vooral als de initiatiefnemer en organisator van de jaarlijkse kermis, die bijna 30 jaar geleden begon op de vlakte waar nu winkelcentrum Maaspoort is gevestigd. Na de bouw van het winkelcentrum verhuisde de kermis naar het Goulmy & Baarplein waar het evenement nog ieder jaar in april als ‘wijkfeest’ terugkeert. Berrie is er niet meer bij betrokken, maar hij koestert het nog steeds als ‘zijn kindje’.

“Ik kon op een gegeven moment niet meer verder met de vrijwilligersactiviteiten, omdat het niet langer te combineren was met mijn werk als machinemonteur bij de Mars. Vooral het steeds weer bijscholen voor dat werk kostte veel energie en tijd.” Hij denkt er wel met plezier aan terug. “Je gaf veel, maar kreeg er ook veel voor terug.”

Koophuis aan de Tongelaer
Berrie (68) kwam in mei 1980 met zijn gezin in de Maaspoort wonen. Aan de Tongelaer, waar hij en zijn vrouw hun eerste koopwoning betrokken. Ze waren er de Koning te rijk in hun eigen huis waar ze hun drie kinderen zagen opgroeien en nog steeds wonen. Berrie: “We zijn altijd gelukkig geweest op de Maaspoort. Een fijne, rustige en groene wijk om te wonen. De kinderen hebben zich hier ook vermaakt.”

Hij is een geboren en getogen Bosschenaar. Zijn oma bestierde het bij oudere Bosschenaren ‘wereldberoemde’ Dientjes Paradijs aan de Graafseweg. Een kruidenierswinkel, die altijd open was. ’s Avonds en op zondag. Het mocht eigenlijk niet, maar geen Bossche diender, die er een hand naar uit stak.

In de Maaspoort vonden hij en zijn vrouw snel hun weg naar de winkels die op de huidige plek van het winkelcentrum in houten gebouwtjes hun spullen verkochten. “We hebben de wijk vanaf 1980 helemaal zien groeien. Waar nu de rotonde schuin voor het winkelcentrum ligt, hield toen de wijk op”, herinnert Berrie zich. “Verder was er alleen maar weiland. Wij hebben ’s winters wel eens tot aan Oss kunnen schaatsen op de overgelopen weilanden. Zomers stond het hier vol met koeien en waren iedere dag de boeren in de weer. Het was heel landelijk. Je kunt je dat nu niet meer voorstellen.”

Jeugdwerk en kermis
Via kennissen kwam hij al snel in contact met het jeugdwerk op de Maaspoort, dat kort ervoor door drie man was opgezet. Johan de Kok, Frank Wolf en Frans Peters. Berrie ging ook zijn armen uit de mouwen steken. Samen met Ton Faas werd hij coördinator activiteiten. Zo organiseerden ze zes keer per jaar de Maaspoort Doe Dagen. In De Schans en Boerderij De Pels. Bij het 10-jarig bestaan van het jeugdwerk, begin jaren negentig, besloot Berrie zijn schouders te zetten onder de komst van een kermis/wijkfeest. De enige geschikte locatie was de plek waar later het winkelcentrum zou verrijzen. Berrie kwam via Van der Molen in Orthen bij de Osse kermisexploitant Peter Regter en die leek het wel wat. De eerste kermis had tien attracties en het werd een groot succes.

Tegenwoordig wordt het wijkfeest ieder jaar in april gehouden op het Goulmy & Baarplein, waar het evenement minder in de weg zit. Nog steeds tien attracties en nog steeds met Peter Regter als belangrijkste kermisexploitant. Berrie is er niet meer bij, maar hij gaat nog steeds ieder jaar kijken. “En dan geniet ik steeds weer volop. Het voldoet aan een behoeft en de kermisexploitanten zijn ook tevreden.”

Winkelcentrum
Het deed hem wel een beetje pijn, dat er rond het winkelcentrum geen plek meer was. “Want dat is toch het hart van de wijk. Wij hebben ons er altijd goed thuis gevoeld. Wij komen er dagelijks. Ik vind het een hartstikke gezellig en net winkelcentrum. Het voldoet absoluut aan onze behoeften. Al ga je voor bepaalde zaken toch nog naar het centrum van de stad. Ik vind het wel jammer, dat wanneer een winkelier vertrekt het vrijgekomen pand zo lang leeg staat. En het verdwijnen van de schoenenzaak vind ik een echt gemis. Maar de variatie verdient toch een dikke voldoende.”

Andere Maaspoorters van de Maand:
Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden. 

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Berrie van Laarhoven, 68 jaar
Geboren in ‘s-Hertogenbosch
Sinds mei 1980 woonachtig in de Maaspoort
Tot 2010 machinemonteur bij de Mars in Veghel
Sinds zijn 61e met pensioen
Hobbies: Lezen en tv kijken
Favoriete winkel op het winkelcentrum: Albert Heijn

Pin It on Pinterest

Share This