Maaspoorter van de maanden januari/februari

Maaspoorter Bertie Harmse was in 1967 met 34 goals topscorer van het betaalde voetbal

De Bossche ‘Cruijffie’ uit de jaren zestig


Maandelijks portretteren wij ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort cadeaubonnen. Maaspoorter van de maanden januari en februari is Bertie Harmse (75). Hij heeft profvoetbal gespeeld bij onder andere BVV en Wilhelmina en was in 1967 met 34 goals voor zijn toenmalige club Wilhelmina in de tweede divisie zelfs topscorer van het betaald voetbal. Twee doelpunten meer dan Johan Cruijff in de eredivisie en een meer dan Dick Tol (Volendam, 1e divise).


Vaste bezoekers van Winkelcentrum Maaspoort kennen hem vermoedelijk wel van gezicht, want Bertie Harmse is er vaak te vinden. Hij woont op het Goulmy en Baarplein met een Plus supermarkt onder zijn woning, maar hij doet de meeste boodschappen bij Jumbo en Albert Heijn. Bertie: “Ik loop hier graag rond, kom vaak bekende mensen tegen en de supermarkten hebben een breed assortiment. Voor de kleine snelle boodschappen kom ik wel eens in de Plus, want dat is eigenlijk mijn buurman, maar het meeste haal ik hier. Hier heb je alles bij de hand. Ik vind dat er helemaal niks mis is met dit winkelcentrum.”

Topsalaris in Amersfoort
Maar veel mensen die hem alleen kennen van het voorbijlopen, een vriendelijk gebaar en gulle lach zullen niet weten, dat hij in de jaren zestig wellicht de bekendste profvoetballer van Den Bosch was. Hij kwam uit voor BVV en Wilhelmina toen beide ploegen nog in het betaald voetbal actief waren, maar speelde nooit ook maar een minuut voor FC Den Bosch. “FC betaalde in die tijd bar weinig”, herinnert Bertie zich nog maar al te goed. “Gemiddeld drieduizend gulden per jaar (1.363 euro). Ik kon uiteindelijk bij HVC in Amersfoort terecht voor 27.000 gulden (12.272 euro) per jaar plus 15 mille (6.818 euro) tekengeld, in die tijd een topsalaris. Kiezen hoefde ik niet, want FC deed me niet eens een aanbod.”

Ontmoeting Cruijff
Dat laatste was wel raar, want in het eerste seizoen van FC Den Bosch speelde Bertie voor Wilhelmina in de tweede divisie en maakte daar maar liefst 34 doelpunten. Dat leverde hem de topscorertitel van het betaalde voetbal op. Eentje meer dan Volendammer Dick Tol in de eerste divisie en twee meer dan legende Johan Cruijff in de eredivisie. Ze werden gehuldigd in Zeist. Bertie heeft de foto van hem grappen makend met Cruijffie op zijn telefoon staan. “Ik ga twee keer per jaar op vakantie naar Spanje. Je snapt natuurlijk wel, dat ik die foto daar regelmatig laat zien. De mensen vallen dan soms bijna van hun stoel.”

“Die ontmoeting ben ik natuurlijk nooit vergeten. Hij was totaal niet arrogant en aardig in de omgang met iedereen. Cruijff toonde respect. Het was een prachtige avond. Ik heb toen ook losjes met mensen van Ajax gesproken. Die zeiden tegen me, dat ze me wel zouden volgen, maar ik moest het eerst maar eens bewijzen op een hoger niveau, in de eerste divisie. Dat lukte denk ik wel, maar ik heb er natuurlijk nooit meer iets van gehoord.”

Stonden de clubs in de rij na dat seizoen met die 34 goals?
“Natuurlijk wel. Als eerste HVC, maar ook Elinkwijk (later samen met DOS en Velox de vader van het huidige FC Utrecht), Pittsburg Phantoms in Amerika waar toen Theo Laseroms voetbalde en vooral Beerschot uit België. Daar een subtopper in de hoogste afdeling. Ik heb daar een dag meegekeken, maar vond de stap te groot. HVC deed daarna een geweldig aanbod. Dat was toen in de eerste divisie een club met financiële mogelijkheden door de aanwezigheid in het bestuur van Ben Pon, de importeur van Volkswagen. Het verschil met andere aanbiedingen was zo hoog, dat ik het niet kon laten liggen.  Ik heb daar zes goede jaren gehad, maar met HVC is het sportief gezien eigenlijk nooit gelukt door te breken.”

Bij HVC beleefde hij een mooie tijd en er was zelfs even interesse van PSV, maar dat draaide op niets uit. Na zes jaar in Amersfoort was Bertie het op-en-neer rijden vanuit Den Bosch helemaal beu en weigerde hij een nieuwe aanbieding. Even was er sprake van een transfer naar FC Den Bosch, maar uiteindelijk blokkeerde de toenmalige FC-trainer Jan Remmers die overgang. Bertie: “Ik heb me laten vertellen, dat Remmers gecharmeerd was van fysiek sterke en veel lopende voetballers. Zijn trainingen waren naar het schijnt ook voor een heel groot deel ingevuld met loopoefeningen. Dat was niks voor mij. Ik was een technische voetballer met acties op de vierkante meter.” En dan cynisch: “Dat had Remmers wel goed gezien.”

Terug naar BVV
“Nee, het is geen frustratie, dat ik nooit voor FC Den Bosch heb gevoetbald. Alleen jammer, meer niet”, geeft hij toe. “Ik was na HVC graag als profvoetballer teruggekeerd naar Den Bosch, waar ik wel altijd was blijven wonen.” In plaats van bij FC Den Bosch ging hij op een hoog amateurniveau bij zijn oude club BVV voetballen, hoewel RKC hem een prima aanbieding deed, maar Bertie wilde zich verder richten op zijn maatschappelijke carrière.

Hij ging aan het werk als isoleerder bij een isolatiebedrijf, begon later een eigen onderneming in die branche en keerde weer terug in loondienst nadat hij zijn zaak door oplichting kwijt raakte. In 1974 trouwde hij met zijn grote liefde Wil. Ze bleven in Den Bosch wonen, kregen een dochter en later een kleindochter. In 2000 kwamen ze in de Maapoort wonen en in 2014 overleed Wil op vakantie in Spanje aan een hersenbloeding.

“Daar heb ik nog moeilijk mee, maar ik geniet van mijn dochter en kleindochter, die gelukkig ook in de Maaspoort wonen. En verder geniet ik rustig van mijn pensioen. Niemand doet me wat.”

Maar heb je het gevoel dat je niet alles uit jouw voetbalcarrière hebt gehaald?
“Oh zeker wel. Natuurlijk. Maar iedereen moet onderweg in zijn leven keuzes maken. Ik heb geen foute dingen gedaan, mij altijd aan de regels gehouden, maar ik was goed genoeg voor een hoger niveau. Toen ik bij het militair elftal speelde, kon ik me tussen eredivisiespelers goed staande houden. Ik speelde samen met onder anderen Gerrie Mühren, een legende. Wat als ik wel naar Beerschot was gegaan of dat eerste seizoen met HVC in de eerste divisie wel heel veel had gescoord? Ach, ik heb een mooie tijd gehad in het betaald voetbal en op een podium gestaan naast de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Wie pakt dat van me af?”

Alle Maaspoorters van de Maand:

Januari/Februari 2020: Bertie Harmse
December 2019: Kees Hettinga
Oktober 2019: Lieke Heijmans
Zomer 2019: Bianca Tuerlings
April/Mei 2019: Ton ven Eenbergen
Maart 2019: Modelspoorgroep 's-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden.

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Bertie Harmse (75)
Weduwnaar, een dochter, een kleindochter
Geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch
Sinds 2000 woonachtig in Maaspoort
Opleiding: Isoleerder
Gewerkt in eigen bedrijf en in loondienst
Profvoetballer van 1963 tot en met 1973
Topscorer betaald voetbal in 1967, 34 goals
Clubs: BVV, Wilhelmina en HVC Amersfoort
Favoriet winkel Maaspoort: Jumbo

Pin It on Pinterest

Share This