Maaspoorter van de zomermaanden

Bianca Tuerlings in de Readshop, met haar boek. Daar ook te koop.


Bianca Tuerlings schreef het door Donna Kroese geïllustreerde kinderboek Dagmar en Elfin over pesten.

‘Ik probeer kinderen te laten inzien wat gevolgen van pesten kunnen zijn’


Regelmatig portretteren wij ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort cadeaubonnen. Maaspoorter van de zomermaanden tot en met september is Bianca Tuerlings (46). Zij woont met haar man sinds 2005 in De Maaspoort. In 2011 is daar haar nu 8-jarige zoon geboren. Bianca is laborante en psychosociaal werkende, maar valt in de wijk vooral op met haar keileuke kinderboek ‘Dagmar en Elfin… en de leeuw die werd gepest’, waarmee ze kinderen wil bereiken over de materie pesten. “Kinderen realiseren zich soms niet wat ze aanrichten bij leeftijdgenoten. Dat inzicht probeer ik te verbeteren.”


Pesten is hot. Het gebeurt overal. Op straat, op het werk tussen volwassenen en natuurlijk op scholen. Daar begint het al heel vroeg. De laatste jaren is er gelukkig steeds meer aandacht voor deze materie (zo is de week van 23 t/m 27 september uitgeroepen als ‘week tegen pesten’) en sommige scholen pakken de problematiek beter aan. Bianca Tuerlings (inderdaad, met omgekeerde u en e) probeert daar nog iets aan bij te dragen met ‘Dagmar en Elfin… en de leeuw die gepest werd’, een door haar geschreven en Donna Kroese schitterend geïllustreerd kinderboek. Over pesten natuurlijk.

“Het boek gaat niet over kinderen, maar over twee elven, Dagmar en Elfin, en een leeuw, die wordt gepest en hulp nodig heeft. Dagmar is een vrouwtjes elf en Elfin een man. Dagmar zoekt dieren met problemen en Elfin staat die dieren dan bij en probeert hen te helpen. De leeuw in dit boek heeft het moeilijk. De twee elven schieten te hulp. We hebben het boek toegankelijk gemaakt voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar (het boek is zelf te lezen vanaf ongeveer 8 à 9 jaar). Het visuele aspect is heel belangrijk en ik heb geprobeerd op een speelse manier tot de kinderen door te dringen. Ja, we zijn trots op het eindresultaat.”

Doel met boek
Het lijkt al jaren onmogelijk pesten helemaal uit te bannen. Wat is uiteindelijk jullie doel?
Bianca: “Wij hebben niet de illusie dat dit boek ineens alles oplost. Zeker niet, maar we willen wel het besef bij kinderen versterken, dat pesten voor andere kinderen hele trieste gevolgen hebben. Ik ben er van overtuigd, dat de meeste kinderen die pesten zich dat helemaal niet realiseren.”

“Het doel is kinderen in hun eigen kracht te zetten. Ik geef ze met het boek inzicht mee over de negatieve gevolgen van pesten. Dat bouwen we verder op. Uit reacties van kinderen kan ik afleiden, dat ze begrijpen wat we met het boek weergeven. Ik heb een presentatie gegeven op de school van mijn zoon en uit het boek voorgelezen. De reacties van de kinderen waren inspirerend. We proberen de kinderen ook een positief zelfbeeld mee te geven.”

“Het boek kan gebruikt worden door ouders/verzorgers alsmede door behandelaars (psychologen, psychotherapeuten, etc.) maar vooral ook door scholen, waarvoor ik een speciale, bij het boek behorende, lesmethode ontwikkelde.”
Meer edities in de planning

Het is je eerste boek, waar komt de inspiratie vandaan en volgen er meer?
Bianca: “Ik had al heel lang de drang om te gaan schrijven. Ik heb in de gezondheidszorg veel met kinderen gewerkt. Via mijn psychologiestudies ben ik ook met pesten in aanraking gekomen. Het was mooi om die drie aspecten samen te brengen in een boek. Via een kennis vond ik een uitgever, Bullseye Publishing. Daarna was het niet meer te houden.”

“En ja, er zitten meer edities in de pen, zij het vooralsnog alleen als idee. De volgende boeken moeten weer over Dagmar en Elfin gaan, maar dan over andere problemen waar kinderen mee te maken hebben in hun directe omgeving, zoals echtscheiding van de ouders, faalangst, obesitas, et cetera. Het zijn nog premature ideeën, maar eerst willen we de kosten van dit project er uit hebben.”

Te koop bij de Readshop
Ze heeft het boek onlangs gepromoot tijdens een film over pesten in SCC De Schans. Het boek is te koop bij de Readshop in ons winkelcentrum. Dat is een leuk bruggetje naar de wijk waar Bianca woont en het winkelcentrum waar ze iedere week haar boodschappen doet. “Het bevalt prima in De Maaspoort. ‘We hebben hier alles bij de hand wat we nodig hebben. Het is een fijne, groene en rustige wijk. Wij wonen aan een fietspad. Ideaal en veilig voor kinderen. Onze zoon geniet hier ook volop.”

“Wij hoeven de Maaspoort eigenlijk niet uit. Zo zijn hier meerdere opties om te sporten. Ook voor het uitoefenen van hobby’s hoeven we de wijk niet uit. En qua winkels zijn we voor wat boodschappen betreft hier goed voorzien. Ik vind dit ook een rustig en net winkelcentrum. Al kan het natuurlijk altijd beter. Het vertrek van de schoenenwinkel is een enorm gemis. Nog steeds. Ik mis ook iets kleins als het handwerkzaakje dat hier jaren geleden zat. Het is een hobby van mij. Twee friettenten en twee opticiens is wellicht teveel van het goede, maar aan de andere kant is de komst van de cadeaushop een aanwinst.”

“Om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken voor het grote publiek en misschien ook mensen uit andere wijken zal de diversiteit moeten toenemen. Niet weer van hetzelfde, maar de leegstaande ruimtes moet je eigenlijk slim invullen. Kijken naar de toekomst en behoefte van de consument en dat is niet nog een opticien of nog een friettent.”

Andere Maaspoorters van de Maand:

April/Mei 2019: Ton ven Eenbergen
Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden.

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Bianca Tuerlings (46)
Getrouwd, een zoon van 8 jaar
Geboren in Roosendaal
Vanaf 2001 woonachtig in ’s-Hertogenbosch
Vanaf 2005 in De Maaspoort
Opleiding: Laborante (Medisch Micro Lab),
Psychologie Integrale menswetenschappen
Hypnotherapie
Gewerkt in jeugdgezondheidszorg
Werkt als postbezorger in Empel
Schrijfster van kinderboek Dagmar en Elfin

 

Pin It on Pinterest

Share This