Maaspoorter van de maand december

Jenny Veldhuis, duizendpoot van de Willibrordkerk

‘Wanneer je mensen vraagt, is er best voldoende animo’


Maandelijks portretteren wij ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. Maaspoorter van de maand december is Jenny Veldhuis (66)). Ze doet heel veel goed werk voor de Willibrordkerk en heeft onder meer een nieuw koor opgericht. Nadat de parochie in Maaspoort door reorganisatie  een fusie had ondergaan met ‘de Landelinus in Empel dreigde op muzikaal gebied de Willibrordkerk in nauwe schoentjes te raken.


Jenny woont al ruim 32 jaar met plezier in de Maaspoort. Helemaal vanaf het prille begin toen de huidige Maaspoort zelfs nog niet op tekeningen bestond. Jenny: “In het begin was het erg leuk. Het was een wijk helemaal in opbouw. Alle bewoners verkeerden in hetzelfde schuitje. Iedereen was hier niet geboren en getogen en dus paste ook iedereen in het plaatje. We moesten allemaal onze draai zien te vinden. Dan zoek en vind je steun aan elkaar. Het is makkelijker om in een nieuwbouwwijk te komen wonen, dan in een al lang bestaande wijk of dorp. Dat hebben wij in elk geval ervaren. Het was een mooie tijd.”

Nu 32 jaar later woont ze hier nog steeds graag. De kinderen zijn intussen uitgezworven, maar ze vindt het nog steeds prima in de Maaspoort. Een mooie groene wijk en voldoende mogelijkheden om haar vrijwilligersgevoel in te vullen. “Ik mis nu wel homogeniteit in de wijk. Ondanks dat mooie begin in de jaren tachtig is dat niet doorgetrokken. Tsja, dan mis je de gemeenschap van een dorp waar mensen geboren worden, verder hun hele leven wonen en uiteindelijk ook sterven. In een moderne wijk is het verloop groot. Maar er gebeurt toch heel veel moois in de Maaspoort. Dat zie ik ook bij de Willibrordkerk.”

‘Redder kerkkoor’
Pastor Ad van Wezel komt superlatieven te kort wanneer de naam Jenny Veldhuis valt. “Samen met een aantal andere mensen heeft ze de kerk geweldig geholpen, toen ik door een ongeluk enige tijd uit de roulatie raakte. En ze is de redder van het koor. Zonder haar hadden wij nu geen eigen gelegenheidskoor gehad.”

Jenny: “Ik doe bij de kerk gewoon wat gedaan moet worden. Het leuke bij ons in de Willibrordkerk is dat je met ideeën kunt komen. Daar wordt met een open geest naar geluisterd. Zo hebben we voor de afgelopen Kerstmis samenzang georganiseerd. Dat hebben we eerst ook aan Ad van Wezel voorgelegd. ‘Ad, vind je het goed als we mensen bij elkaar brengen om samen te zingen?’ Dat vond hij geweldig.”

”Ik vind het opvallend, dat veel mensen positief reageren wanneer je hen vraagt. Andere mensen komen uit zichzelf. ‘Jenny, kan ik je helpen?’ Dat hoor ik heel vaak. Veel mensen vinden het fijn om te voelen daar horen wij bij thuis. Dat merk je aan alles.”

Gelegenheidskoor
In het kader van de geplande fusie van parochies in ’s-Hertogenbosch moest ook het koor van de Willibrordkerk met het koor van de Landelinuskerk in Empel samengaan. Twee kerken, een koor.  Toen na de fusies muzikaal de bijzondere diensten in de Willibrordkerk tussen de wal en het schip dreigden te raken, bedacht zij dan ook een plan. “Bij bijzondere diensten stonden we voor keuzes. De Willibrordkerk dreigde bijvoorbeeld tijdens Kerstmis zonder koor te komen, omdat het overgrote deel van de koorleden van het nieuwe koor uit Empel komen. Logisch, dat zij bij bijzondere diensten voor de eigen kerk kiezen. Al doen ze hier ook veel goede dingen. Deze Kerstmis ook weer. En met rouw en trouw doen we nooit een vergeefs beroep op hen”

Het oprichten van een eigen koor heeft dan ook niets te maken met enige animositeit richting het nieuwe koor, want dat is er helemaal niet. De spoeling is aan beide kanten wel wat dunner geworden, omdat de aandacht ineens over twee kerken verdeeld moest worden. “Ik heb in de kerk een oproep gedaan, omdat ik vond dat we toch zelf een aanvullend koor moesten hebben. Niet voor de wekelijkse mis. Maar bijvoorbeeld voor Allerzielen, Kerstmis en bijzondere bijeenkomsten. Daarom is de druk bij ons ook niet zo groot. Er is geen repetitieplicht. Wij repeteren alleen per evenement. Dan komen we vooraf een paar keer bij elkaar en dat is voldoende. Het is daardoor heel open en laagdrempelig.”

Het koor bestaat nu uit veertien personen, alleen vrouwen. “Het gaat fantastisch. Zo heeft het koor ook een grote rol gespeeld bij de viering met Allerzielen. Dat was een aparte gebedsdienst. Daarin heb je meer vrijheid om met symbolen te werken dan in een eucharistieviering. Dat organiseren met we met vijf mensen van onze Pastorale Groep. Zoeken naar wat ons samen bindt en dat combineren tot een thema. Dat gaat erg goed.”

Dus toch een beetje de kerk gered? Jenny: “Nee, dat gaat me te ver. Al zou dat al zo zijn, is dat met meer mensen gebeurd. Zo heeft pastor Piet de Jong uit Empel ook een zeer goede rol gespeeld. Zonder hem en alle mensen die veel werk doen bij de Willibrordkerk hadden we het niet gered, maar het is wel prachtig, dat het is gelukt.”

Goede ontwikkelingen
Het Winkelcentrum ligt vlak bij de kerk. Beide op loopafstand van Jenny’s huis. Ze komt veel in het winkelcentrum, waar ze goede ontwikkelingen ziet, maar ook een paar mindere punten. Jenny: “Er is te weinig diversiteit van winkels. Drie kappers, twee cafetaria, twee opticiens is teveel van het goede. Maar nu helaas geen speelgoedwinkel meer en ook al een paar jaar geen schoenenzaak meer. Dat vind ik in beide gevallen heel erg. Een groot gemis. Maar ik blijf genieten van de Shoeby, de supermarkten en vooral Puur Natuur en The Readshop.”

Andere Maaspoorters van de Maand:

Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden. 

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Jenny Veldhuis
Geboren in Gemert
Sinds 1986 woonachtig in de Maaspoort
Oud-maatschappelijk werkster. Tegenwoordig eigen praktijk persoonlijke coaching
Duizendpoot bij de Willibrordkerk. Trekt o.a. de kar bij het koor dat bijzondere gelegenheden ondersteunt
2 Kinderen
3 Kleinkinderen
Hobby’s: Zingen gospelkoor, lezen, yoga en uit eten/lunchen
Favoriete winkels op het winkelcentrum: Puur Natuur en The Readshop

Pin It on Pinterest

Share This