Maaspoorter van de maand december


Voorzitter Wijkraad Kees Hettinga hoopt op meer saamhorigheid in de wijk en gelooft in centrale positie winkelcentrum

‘Heel fijn winkelcentrum, maar balans kan beter’


Maandelijks portretteren wij ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort cadeaubonnen. Maaspoorter van de maand december is Kees Hettinga (64). Hij is al enkele jaren voorzitter van Wijkraad Maaspoort. Kees is geen Bosschenaar van geboorte, maar voelt zich na bijna dertig jaar in de Maaspoort intussen verbonden met onze wijk. Al kostte dat wel tijd. “Ik was aanvankelijk een typische Maaspoort bewoner. Een echte forens. De laatste jaren is de kentering gekomen.”


Kees Hettinga settelde zich samen met zijn vrouw in 1991 in de Maaspoort. Ze kwamen uit Heerlen. Kees werkte bij DSM in Zuid-Limburg. Zijn vrouw kreeg een baan bij IBM in Amsterdam. Ze hadden op dat moment weinig met Den Bosch, maar het lag voor beiden het meest centraal. Ze kwamen in de toen nog piepjonge Maaspoort terecht, hun dochter werd er geboren en ze gingen nooit meer weg. Het winkelcentrum bestond nog niet in de huidige uitvoering en een groot deel van de wijk was nog weiland met koeien en schapen.

“We vonden het van meet af aan een mooie, rustige en vooral groene wijk”, herinnert Kees zich nog. “Het moest allemaal nog groeien en nu nog voor een deel. De wijk is eigenlijk een groot dorp, maar mist wel die identiteit. De saamhorigheid is niet heel erg groot al denk ik wel, dat er veel meer uit te halen is, dan er nu uitkomt. De mensen willen echt wel.”

Een slapende ‘reus’? Nou, dat wil hij nog niet zeggen, maar als voorzitter van de Wijkraad kreeg hij de afgelopen jaren een dubbel gevoel over de wijk waar hij woont. “Een wat stille wijk, maar er liggen hier echt wel kansen voor meer verbinding in de samenleving. Je moet alleen de juiste snaar raken en dat is vooralsnog wat moeilijk.”

‘Een echte forens’
“Ik had aanvankelijk geen besef van wat er met de Wijkraad mogelijk is. Ik wist toen ik gevraagd werd wel van het bestaan af, maar ik was toen nog een typische Maaspoort bewoner. Een echte forens, zoals zoveel inwoners van onze wijk. Wat kun je hier als Wijkraad bereiken? Dat is vooral een ontdekkingstocht geworden. Uiteindelijk hebben we wel een paar dingen als Wijkraad kunnen neerzetten, zoals de Wijk Infomarkt. De vrijwilligersbijeenkomst rond de Kerstdagen. De mezen nestkastjes die nu overal worden opgehangen. De discussies over veiligheid, over de windmolens en over de randweg. Bij dat laatste bleek de meerderheid in de wijk faliekant tegen, wat mij wel verbaasde. De wijk wil het niet. Ik heb dan ook die positie.”

Maar wat is de Wijkraad dan eigenlijk? Een verlengstuk van de gemeente? We hebben in de persoon van Ronnie van Gaal ook een wijkmanager en dat is een gemeentelijke ambtenaar.
“Dat is ook direct het verschil. De Wijkraad is van en voor bewoners maar wel onafhankelijk van de gemeente. De wijkmanager is aanspreekpunt van de gemeente. We overleggen wel veel samen, maar er is niet altijd zomaar consensus en dat hoeft ook niet. Een goede relatie met de wijkmanager is voor ons wel van groot belang en dat lukt ook.”

“We komen er altijd wel uit. Ik vind dat je door samenwerking veel meer bereikt dan door tegen te werken. En we hebben per slot van rekening hetzelfde doel. Leefbaarheid en veiligheid in de wijk versterken.”

Kerstboom opbouwen
Mensen die Kees kennen, zagen hem begin december in een heel andere wat vreemde rol. Als fanatiek bouwer van de Kerstboom in het winkelcentrum. Hij klom al voor het derde jaar op rij negen meter hoog in de top. Samen met Pieter van Oerle (Pjotr) en Roel Lensen, secretaris van de winkeliersvereniging, hing hij takken, verlichting en ballen in de fraaie boom.

Gekkenwerk voor een man van 64….?
Kees: “het winkelcentrum maakt op een goede manier deel uit van mijn leefomgeving. Ze hadden ondersteuning nodig. Ik heb het al eerder gedaan en vond het leuk dankbaar werk. Bovendien onderhoud ik als Wijkraad graag een goede relatie met het winkelcentrum. Wie goed doet, goed ontmoet.”

Wat vind je van dit winkelcentrum?
“Een net winkelcentrum met meerdere goede zaken en twee supermarkten die qua assortiment en omvang precies in de wijk passen. Ik heb wel het gevoel, dat er toch nog meer van te maken is. Het is een heel fijn winkelcentrum, maar de balans kan beter. Twee opticiens, twee frietzaken en vooral drie kappers op zo’n klein winkelcentrum is ongebalanceerd, maar daar kan geen enkele winkelier iets aan doen.”

 

Alle Maaspoorters van de Maand:

Januari/Februari 2020: Bertie Harmse
December 2019: Kees Hettinga
Oktober 2019: Lieke Heijmans
Zomer 2019: Bianca Tuerlings
April/Mei 2019: Ton ven Eenbergen
Maart 2019: Modelspoorgroep 's-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden.

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Kees Hettinga  (64)
Getrouwd, een dochter
Geboren in Amsterdam
Vanaf 8 jaar opgegroeid in Friesland
Sinds 1991 woonachtig in Maaspoort
Opleiding: Chemisch technoloog
Gewerkt bij DSM in Zuid-Limburg
Nu nog actief met een eigen consultancy bureau
Sinds 2017 voorzitter Wijkraad Maaspoort

Pin It on Pinterest

Share This