Leo van Balen zorgt wekelijks voor meergangendiner voor alleenstaande ouderen

‘Het winkelcentrum heeft een grote sociale functie’


Maandelijks portretteren wij hier ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. Maaspoorter van de maand maart is Leo van Balen (60). Tot december 2016 de voorzitter van de Wijkraad en nu vooral bekend als de grote vriendelijke reus van De Eettafel, een sociaal eetproject voor alleenstaande ouderen in basisschool ’t Schrijverke.


Als er iemand model kan staan voor het ‘Ruwe Bolster Blanke Pit type’ is het wel Leo van Balen. Groot, massief, wilde haren, knoepers van handen en hij kan vervaarlijk kijken, maar het is allemaal schijn. Hij blijkt te beschikken over een klein hartje en is bijna dagelijks bezig met zijn sociale omgeving en dan met name de wijk Maaspoort.

Dat leidde ooit tot de opzet van de Wijkraaad Maaspoort, waarvan hij een van de initiatiefnemers was en ook ruim een jaar voorzitter. Ook was hij betrokken bij de opzet van het Wijkinfopunt van Divers in SCC De Schans. “Dat loopt aardig, maar is helaas niet meer doorontwikkeld”, vindt Leo, wiens betrokkenheid met de wijk en vooral de sociale aspecten nog altijd hoog is.

Leo: “Ik vind de Maaspoort een prachtige wijk. Heerlijk om in te wonen. Mooie stedenbouwkundige opzet. Hartstikke groen ook. Maar persoonlijk vind ik het een veel te witte wijk. Diversiteit van bevolkingsgroepen is hier vrijwel niet aanwezig. Dat is geen afspiegeling van de samenleving in Den Bosch. Toen ik voorzitter van de wijkraad was, bleek ook de sociale cohesie niet al te sterk. De Maaspoort bestaat voor een heel groot deel uit individualisten. Samen iets ondernemen, komt hier moeilijk van de grond.”

Einde van de wereld
Hij woont nu voor een tweede periode in de wijk. Tussen 1986 en 1991 aan het Westerkwartier. Vanaf 2008 aan het Nederkwartier. Tussendoor was een aantal jaren Deuteren zijn woonwijk, maar toen zijn huis daar plat ging, kreeg hij een voorkeurkeuze. “Ik koos bewust voor de Maaspoort. Heerlijk wonen hier. Dat gevoel had ik nog over gehouden van de eerste periode. Ook al voelde het toen als wonen aan het einde van de wereld. De Maaspoort hield toen op bij de rotonde naast het winkelcentrum. Je kon van daaruit door de weilanden naar de Maas lopen. Heerlijk middenin de natuur wonen.”

De Eettafel
Hij voelde zich altijd al betrokken bij de sociaal zwakkeren van de wijk toen Jacqueline Dalmijn hem drie jaar geleden vroeg als kok mee te doen aan een sociaal eetproject voor ouderen, De Eettafel. “Ik vond het een geweldig idee. Alleenstaande ouderen uit hun isolement halen door een keer per week een meergangendiner voor een vriendenprijs (6 euro) aan te bieden. Jacqueline werkt als verzorgster bij Vivent en ze kreeg de vraag van de dochter van een cliënte of haar moeder ergens kon eten. Zo is de Eettafel ontstaan en ik mag wel zeggen dat het een groot succes is.”

Nu in het derde jaar genieten vijftien ouderen iedere woensdag in basisschool ’t Schrijverke van de kookkunsten van Leo en zijn vrijwilligers. “De combinatie school-huiskameridee- kinderen als vrijwilligers maakt het tot een succes. We zijn met zes vrijwilligers plus een wisselend team van kinderen uit ’t Schrijverke. Sinds kort is er met Marij van Reewijk een tweede kok. Zij neemt het eenmaal per maand van me over. Dat is wel prettig.”

Met vijftien personen per keer zitten ze vol bij De Eettafel. Uitbreiding op de huidige locatie is niet mogelijk en dat kan qua budget en vrijwilligers eigenlijk ook niet. “We hebben goede en fijne incidentele sponsoren, onder andere slijterij Mitra”, zegt Leo. “We houden het hoofd boven water, maar een structurele sponsor zou wel prettig zijn ja.”

Sociale functie
Hij is al vele jaren een vaste bezoeker van het winkelcentrum en met een prettig gevoel. “Het is een goed winkelcentrum voor de dagelijkse inkopen. Maar wordt te weinig gebruikt als sociaal centrum. Zo wil de gemeente kennelijk niet zien, dat het winkelcentrum ook een sterke sociale functie in de wijk kan hebben. Vooral aan de omgeving van het winkelcentrum kan wel iets gedaan worden en dat is de taak van de gemeente. Ik heb respect voor wat de winkeliers doen om het winkelcentrum naar een hoger niveau te tillen, maar het moet door meer instanties gedragen worden.”

Andere Maaspoorters van de Maand:
Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden. 

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Leo van Balen (60)
Geboren in ‘s-Hertogenbosch
Sinds 2008 woonachtig aan het Nederkwartier in de Maaspoort
Tussen 1986 en 1991 gewoond aan het Westerkwartier
Na de Sociale Academie in de Horeca beland als (chef-)kok bij onder meer Grand Hotel Cocagne in Eindhoven en restaurants in Frankfurt en Spa
Aantal jaren geleden afgekeurd vanwege chronische longziekte
Mede-initiatiefnemer Wijkraad Maaspoort en tot en met half december 2016 voorzitter
Een dochter en een kleindochter
Hobbies: Kunst, politieke activiteit (Groen Links), lezen, tuinieren, koken en voor zijn afkeuring ook badminton en volleybal
Favoriete winkel op het winkelcentrum: Slijterij Mitra

Pin It on Pinterest

Share This