Maaspoorter van de maand oktober


Lieke Heijmans werd fan van de Dorpskwis in Vlijmen en wilde met gelijkgestemden een soortgelijk evenement in eigen wijk, eerste editie een succes

‘Hoop dat Wijkkwis in de Maaspoort traditie wordt’


Maandelijks portretteren wij ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. Maaspoorter van de maand oktober is Lieke Heijmans (27). Zij is weliswaar geboren in Amsterdam, maar woont al haar hele leven in de Maaspoort. In haar ouderlijk huis en sinds drie jaar samen met haar vriend in een eigen woning. Ze is de afgelopen maanden in een klein maar sterk team nauw betrokken geweest bij de opzet en uitwerking van de eerste Wijkkwis Maaspoort.


Ze vonden 15 deelnemende teams al heel wat, misschien zelfs een brug te ver, maar het team dat de afgelopen maanden keihard werkte aan de opzet van de eerste Wijkkwis Maaspoort werd zeer aangenaam verrast door het uiteindelijke succes. Achttien teams en liefst 140 deelnemers. Lieke Heijmans, één van de initiatiefnemers kon haar geluk niet op. “Binnen ons team was één groepsgenoot die een gevoel had van ‘dat gaat niet lukken’. Ik wist vooraf ook niet wat we konden verwachten, maar met een definitieve opkomst van 140 deelnemers kun je nu wel zeggen dat het meer dan een goede start heeft gemaakt.”

Lieke maakte kennis met de dorpskwis in Vlijmen, het dorp van haar vriend met wie ze sinds drie jaar een eigen woning deelt in de Maaspoort. Lieke: “We hebben daar drie jaar aan mee gedaan. Ik vond het heel erg leuk. Hoe de gemeenschap daar mee bezig is. Dat was heel aanstekelijk. Ik had meteen zoiets van ‘waarom niet in de Maaspoort’. Ik las in Maaspoort Nieuws een oproep voor mensen om iets dergelijks mee te organiseren. In november 2018 ben ik er bij gekomen en met Kerstmis was er een try-out. Die beviel erg goed.”

Maar toen waren ze er nog niet. Hoe gaat het aan slaan? Hoe krijgen we teams? Is er voldoende wij-gevoel in de Maaspoort, want het is geen individuele kwis, maar een kwis in groepen. In het begin toen ze hadden besloten met de opzet te starten, liep het ook niet echt hard. “Maar ik denk dat de mensen te ver vooruit moesten kijken. De kwis stond op het programma voor 12 oktober. Toen hebben wij een early bird actie in het leven geroepen. Teams die zich vóór 1 juli aanmeldden, zouden dan al tien punten extra krijgen. Daarna hadden we al snel acht teams, dat betekende dat de doorgang verzekerd was. Dat was voldoende.”

‘Dromen van 40 teams’
Het begon te leven in de wijk. Het aantal groeide snel al bleef de première in de Maaspoort met zijn 18 teams en 140 deelnemers nog wel ver weg van de belangstelling in omliggende dorpen en dan met name de dorpskwis in Vlijmen, 52 teams en een organisatie van 20 man. “Zoiets zouden wij nu ook niet aan kunnen”, weet Lieke zeker. “We zijn met zijn zevenen. Gepassioneerde mensen, harde werkers, maar je hebt overal begeleiding nodig, wij komen voor dergelijke aantallen nu gewoon nog mankracht tekort. De wijkkwis is immers niet alleen een denkwedstrijd. De mensen moeten zich ook fysiek inspannen. Ze gaan de wijk in met de fiets. Zo leer je ook je eigen wijk nog beter kennen.”

Winkelcentrum Maaspoort was er nog niet bij betrokken, alhoewel Jumbo wel een hele grote sponsor was. Lieke sluit het niet uit voor de toekomst al denkt ze dat het tijdstip van de kwis (van 18:30 uur tot 23:30 uur) voor het winkelcentrum wel eens een struikelblok kan vormen. Lieke: “We gaan daar volgend jaar over praten want dat er een tweede editie komt staat nu wel vast. Ik durf intussen zelfs te dromen van 40 teams. Dit moet en kan een hele leuke traditie worden.”

De organisatoren bewijzen er ook mee, dat er toch cohesie is in de wijk. Lieke heeft nooit het tegendeel ervaren. “Ik heb hier mijn hele leven gewoond en heb het als kind en nu als jong volwassenen altijd als een heel prettige wijk ervaren. Veel groen en rust. Toen ik samen met mijn vriend naar een huis ging zoeken, kwamen we automatisch in deze wijk terecht. Niets was goed genoeg.”

Diergeneeskundig therapeut
Lieke is dier natuurgeneeskundig therapeut en komt bij de mensen en hun dieren thuis. Een soort homeopaat voor dieren. Ze heeft buitengewone interesse gekregen in homeopathie toen ze zelf via die therapie hardnekkig eczeem onder de knie kreeg. Ze houdt van dieren. Voor dieren zijn er wel praktijken met deze vorm van therapie maar niet veel. Ze zegt dat dieren met tal van klachten geholpen kunnen worden met kruiden, andere voeding, essentiële oliën en Bachbloesems. Deze middelen kunnen zelfs ondersteuning geven bij het bekende vuurwerkangst bij huisdieren.

Met het winkelcentrum heeft ze al haar hele leven een band. “Ik weet niet beter, want ik heb nooit ergens anders gewoond.” Bij haar is de band nog wat sterker dan bij anderen, want ze heeft zelf bij Albert Heijn gewerkt. “Het is een net en rustig winkelcentrum, maar dan vooral als boodschappencentrum. Je kan er wel alles krijgen wat je nodig hebt. Albert Heijn is natuurlijk mijn favoriete winkel, maar ook wel Pets Place. Logisch eigenlijk.”

Alle Maaspoorters van de Maand:

Januari/Februari 2020: Bertie Harmse
December 2019: Kees Hettinga
Oktober 2019: Lieke Heijmans
Zomer 2019: Bianca Tuerlings
April/Mei 2019: Ton ven Eenbergen
Maart 2019: Modelspoorgroep 's-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden.

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Lieke Heijmans (27)
Samenwonend met vriend, geen kinderen
Geboren in Amsterdam
Opgegroeid in de Maaspoort
Nauw betrokken bij opzet en uitwerking Wijkkwis
Natuurgeneeskundig therapeut voor dieren met aan huis service
www.praktijkvitastatera.nl
Werkt ook bij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen)
Hobby’s: Paardrijden, bootcamp in de Maaspoort en volleyballen
Favoriete winkels: Albert Heijn en Pets Place

Pin It on Pinterest

Share This