Maaspoorter van de maand april/mei

Ton van Eenbergen, even op bezoek bij zijn ‘maatje” Harm Megens van Shoe Care

Ton van Eenbergen wil met bestuur Ouderen Sociëteit Maaspoort leden fijnere woonomgeving bieden

‘Ook in Maaspoort hebben ouderen behoefte aan meer vertier’


Maandelijks portretteren wij ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. Maaspoorter van de maanden april en mei is Ton van Eenbergen (62). Hij woon al sinds 1983 in de Maaspoort. Aanvankelijk zelfs in de bolwoningen. Ton is ruim negen jaar voorzitter van de Ouderen Sociëteit Maaspoort. Hij zet zich met andere bestuursleden fanatiek in voor meer vertier voor ouderen vanaf 55 jaar in de wijk.


De 62-jarige Ton van Eenbergen is al bijna negen jaar voorzitter van de Ouderen Sociëteit Maaspoort (OSM). Eigenlijk kan dat niet, want je moet 55 of ouder zijn om lid te kunnen worden. Maar de OSM zat negen jaar geleden dermate verlegen om een nieuwe voorzitter én verjonging, dat Van Eenbergen met gejuich een dispensatie kreeg. Sinds zijn aanstelling is het aantal leden gestegen van 45 naar 70. Van Eenbergen: “Maar dat is niet zozeer mijn verdienste, maar wel van het volledige bestuur. Een fantastisch stel mensen.”

Een ledenbestand van zeventig lijkt wel wat weinig voor een wijk als Maaspoort met volgens de voorzitter duizenden 55-plussers. “Maar onze bekendheid is niet zo groot, net als die van meer verenigingen in de wijk. Zo zijn er nog altijd mensen op de Maaspoort, die nog nooit van Flik Flak hebben gehoord. Eén van de grootste verenigingen van de stad en gevestigd in de wijk. Dan is het logisch dat een club als OSM ook niet bij iedereen voor op de tong ligt.”

Bijna aan de limiet
Nou nadert de vereniging met die zeventig leden intussen wel de limiet van het aantal wat het bestuur kan behappen. Van Eenbergen: “Ik ben met mijn 62 jaar de jongste van het stel. De andere bestuursleden verrichten onvoorstelbaar veel nuttig werk, maar ergens is natuurlijk altijd een grens. Ik zou niet weten hoe we het moeten oplossen met 100 tot 200 leden. Zo kunnen we op ons thuishonk SCC De Schans dat aantal nooit kwijt, hoewel niet iedereen altijd komt.”

“Toch willen we graag wat meer aandacht. Er zijn altijd ouderen, die vereenzamen en in een isolement raken. Die willen wij graag helpen. We hebben zo al meerdere leden een goede steun in de rug gegeven. Ze hebben houvast aan de club en aan de andere leden. Vaak van dezelfde generatie met dezelfde nostalgische herinneringen, dat zorgt al voor een hele goede klik. Zeventig leden is al best wel veel, maar het kan altijd nog wel een klein beetje meer.”

Van Eenbergen kwam in 1983 in de Maaspoort wonen. Hij was één van de eerste bewoners van de karakteristieke en intussen wereldvermaarde bolwoningen. “Een leuke tijd en een hartstikke gezellig huisje. Ideaal voor een alleenstaande. Knus. Modern. En vrijstaand. Ik kon als jonge gast zeggen dat ik een vrijstaand huis had op de Maaspoort.” Intussen is Ton verkast naar een terrasflat aan de Kwartierenlaan.

Veel vrijwilligerswerk
Hij was ook al snel betrokken bij vrijwilligerswerk in de Maaspoort. Bij De Schans en ook bij Flik Flak, waar hij later in vaste dienst kwam. Na de reorganisatie van twee jaar geleden bleef Ton actief bij Flik Flak, maar wel op basis van detachering via evenementenbureau Fevents. “Gelukkig. Flik Flak is een dijk van een vereniging. Het is mijn werk, maar ik kan er ook veel passie in kwijt. Net als bij OSM.”

In het werk voor de ouderen geniet de voorzitter van de grote waardering die alle leden voor het bestuur hebben. Voor de reacties van mensen doe je het toch ook, zeg Van Eenbergen. “We slagen er in om mensen vertier te brengen en uit hun isolement te halen. Prachtig toch?”

Tal van activiteiten
Op welke wijze gebeurt dat dan onder meer?
“Drie keer per week hebben we soosmiddagen in De Schans. Twee keer per maand een druk bezochte bingomiddag. Maandagmiddag is er kaartmiddag. In het najaar is er een zogenoemd ‘saamhorigheidsdiner’. Jaarlijks een Sinterklaasbingo. Een Kerstlunch met Kerstbingo. In het voorjaar maken we een bus dagtocht, inclusief een gezamenlijke maaltijd. We organiseren cursussen en regelmatig nog iets extra’s. De leden betalen 20 euro contributie per jaar per persoon. Sommige van die evenementen kosten natuurlijk wel iets extra’s, maar ook daarin blijven de kosten beperkt.”

Shoecare favoriet
De OSM heeft geen speciale band met winkelcentrum Maaspoort, maar de leden zijn wel heel blij met de variatie aan winkels zo dicht in de buurt. “Het kan natuurlijk wel iets blitser, maar voor boodschappen scoort dit een hele dikke voldoende. Ik kom er graag. Netjes, geen gekke dingen, rustig publiek.” Shoecare is zijn favoriete plek, al was het maar om de leuke relatie die hij met schoenhersteller Harm Megens heeft opgebouwd.

Bezoek de website van Ouderen Sociëteit Maaspoort
Facebookpagina Ouderen Sociëteit

Andere Maaspoorters van de Maand:

Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden.

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Ton van Eenbergen (62)
Vrijgezel
Geboren en getogen in ’s-Hertogenbosch
Vanaf 1983 woonachtig in de Maaspoort
Voorzitter Ouderen Sociëteit Maaspoort
In dienst van Evenementenbureau Fevents
door Fevents gedetacheerd bij Flik Flak
Favoriete winkel: Shoecare

 

Pin It on Pinterest

Share This