Maaspoorter van de Maand Oktober

Martin Elshout (71) al dik tien jaar bijna dagelijks te vinden op het winkelcentrum

Puzzelen en ontspannen bij Brasserie Pjotr


Maandelijks portretteren wij hier ‘de Maaspoorter van de maand’. Geen bekende, maar wel voor veel mensen opvallende persoonlijkheid. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. Voor ‘Maaspoorter van de maand oktober’ hebben we gekozen voor de 71-jarige Martin Elshout, die al sinds tien jaar bijna iedere ochtend te vinden is bij Brasserie Pjotr. Koffie drinkend en puzzelend.


We treffen Martin Elshout op zijn favoriete plek in Winkelcentrum Maaspoort. Binnen bij Brasserie Pjotr. Hij voelt zich er duidelijk zeer op zijn gemak. Martin: “Heerlijk ontspannen. Hier kom ik helemaal tot rust. Iedere dag de wandeling van mijn appartement naar hier en terug doet me goed. Sommige weken kom ik hier iedere dag, soms vier dagen per week. Of het moet heel slecht weer zijn. Kou, daar kan ik wel tegen. Daar kun je je op kleden, maar regen en wind of nog erger sneeuw en gladheid, dan blijf ik liever thuis. Maar dan is het wel een gemis.”

Koeien en weilanden
“Ik ben in 1983 hier komen wonen. Vlakbij het winkelcentrum, op de Landstrekenlaan. Daar woon ik nog. Het is hier in de loop der jaren wel sterk veranderd. Toen ik in 1983 uit mijn raam keek, zag ik alleen koeien en weilanden. Nu is alles volgebouwd. In 1983 was er ook nog geen enkele sprake van een winkelcentrum. Een paar houten gebouwen met winkels voor de hoogst noodzakelijke boodschappen..”

“Het was wel een enorm verschil met waar ik eerst woonde. Op het Kerkpleintje in de binnenstad. Veel mensen vragen ‘waarom ben je daar weggegaan?’ als ze dat horen. Wonen in de binnenstad heeft inderdaad zijn charmes en voordelen, vooral als je jong bent, maar ook nadelen. Ik ging bijvoorbeeld vier keer per week uit eten. Je laat je makkelijk verleiden als je tussen de restaurants woont.”

“Het grootste nadeel daar had eigenlijk niks met de binnenstad te maken, maar ik werd met name heel moe van de bemiddelende rol die ik steeds moest spelen tussen de andere twee bewoners van het appartementencomplexje waar ik woonde. Die hadden voortdurend ruzie met elkaar en ik zat er letterlijk en figuurlijk tussenin. Dat begon me echt de keel uit te hangen.”

Bekende van pastoor Van Wezel
“Het leven op de Maaspoort was al snel anders. Ik kon ook weer mijn twee zussen thuis uitnodigen, die beiden in een rolstoel zitten. Op het Kerkpleintje woonde ik één hoog. Zonder lift. Hier heb ik ook geen lift, maar woon wel op de begane grond. Het is hier in alle opzichten stukken rustiger, al had ik niet zoveel tegen de evenementen in de stad. Dat vond ik zelfs leuk. Op het Kerkpleintje was het vaak echt genieten.”

“Ik kwam in de Maaspoort ook snel een oude bekende tegen. Pastoor Ad van Wezel van de Willibrord kerk. We hebben samen op het seminarie gezeten. Hij heeft het afgemaakt. Ik niet. Ik heb nog een tijdje vrijwilligerswerk voor de kerk gedaan. Ja, ik heb me direct wel thuis gevoeld in deze wijk. Dat werd nog beter toen het winkelcentrum meer vorm kreeg. Ik kwam hier direct graag. Ook bij Pjotr. Zeker twintig jaar geleden is het begonnen en sinds ik met de Vut ben, is het bijna een dagelijks ritueel. Een uurtje per dag.”

Ik mis een schoenenzaak en een heren modezaak
“Dit winkelcentrum voorziet bijna helemaal in mijn dagelijkse behoeften. Ik mis wel een schoenenzaak en een heren modezaak. Het was jammer dat de schoenenzaak vertrok, al is de groentezaak die op die plek is begonnen een aanwinst voor het winkelcentrum. Maar schoenen en herenmode zijn toch de twee dingen die ik hier mis en ik denk, dat ik niet de enige ben.”

“Hoe lang ik nog bij Pjotr ga komen? Ik hoop nog heel veel jaartjes. Dat dagelijkse uurtje maakt deel uit van mijn leven. Het is echt heerlijk ontspannen hier. Bovendien zijn het hier ontzettend lieve en leuke mensen. Zo lang ik het lichamelijk aan kan, blijf ik dit doen.”

Andere Maaspoorters van de Maand:
Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden. 

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Martin Elshout, 71 jaar
Geboren in Drunen
Sinds april 1983 woonachtig in de Maaspoort
Tot zijn 61e beheerder van het ANWB reisbureau aan het Burgemeester Loeffplein. Daarna met de Vut
Hobbies: Puzzelen en lezen
Favoriete winkel: Brasserie Pjotr

Pin It on Pinterest

Share This