Maaspoorter van de maand maart

Krijn Struijk, vice-voorzitter ModelSpoorGroep ‘s-Hertogenbosch

Modelspoorbanen leven en wij maken zo goed als alles zelf


Maandelijks portretteren wij ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. Maaspoorter van de maand maart is bij uitzondering dit keer geen persoon, maar een vereniging. Namelijk de in onze wijk (Zilverenberg) gevestigde ModelSpoorGroep ’s-Hertogenbosch. We spraken met vice-voorzitter Krijn Struijk (68) en bezochten de opslagruimte annex clubhuis. En het kan niet anders, de ModelSpoorGroep is de leukste vereniging van de wijk en misschien wel van de hele stad.


“Natuurlijk zijn wij als vereniging op de gehele regio georiënteerd. We hebben zelfs leden uit onder meer Waalwijk en Eindhoven. Maar uiteraard ook uit de Maaspoort. We zitten hier nu sinds 1990 en dan is het logisch dat mensen met een modelspoorhobby sneller voor een vereniging bij hen in de buurt kiezen.” Krijn Struijk komt zelf niet uit de Maaspoort, zelfs niet uit Den Bosch. Hij is hier wel geboren en getogen maar op zijn 17e met zijn ouders naar Sint-Michielsgestel verhuisd en daar altijd blijven wonen. “Maar ik ben en blijf sterk georiënteerd op de stad Den Bosch.”

In 2 periodes lid
Zelf was hij al lid van de modelspoorvereniging in de beginjaren, de jaren zeventig van de vorige eeuw. Als zelfstandig ondernemer (drukwereld) had hij daarna jaren te weinig tijd voor zijn hobby, maar sinds 12,5 jaar is hij weer lid. Krijn: “Ik kreeg wat meer tijd en zo gaat het met de meesten. Rond hun pensioen begint het weer te kriebelen en krijgen ze meer tijd. Want het is natuurlijk wel een hobby waar je veel tijd in moet steken als je het goed wilt doen.”

“De modelbanen leven. Ze zijn nooit klaar en wij maken alles, maar dan ook zo goed als alles zelf. Behalve de locs, de rails en de poppetjes. Alle huisjes zijn van karton. Eigen ontwerp, zelf gemaakt materiaal. Allemaal handwerk. Boompjes maken we zelf, bruggen, perrons. En dat is eigenlijk het leukste onderdeel van de hobby.”

Het maken gebeurt thuis en op de locatie aan de Zilverenberg wat eigenlijk een opslagruimte van het vele materiaal is. Er staan meerdere megabanen, klaar om tentoon te stellen op beurzen. De club heeft aan de Zilverenberg liefst 950 vierkante meter tot haar beschikking in een gebouw en op grond, wat allemaal in eigendom is van de ModelSpoorGroep.

Beurzen in Brabanthallen
De Bossche verenging maakte ruim 25 jaar geleden veel naam met enorme modelspoorbeurzen in de Brabanthallen. Ruim vier jaar kwamen er tienduizenden bezoekers naar de beurs, die ook deelnemers en belangstellenden uit Engeland, België, Duitsland en Frankrijk trok. De belangstelling was zo groot, dat de NS speciale busdiensten instelde van het station naar de Brabanthallen, in prachtige oude stadsbussen uit de jaren vijftig.

Maar die geweldige beurzen zijn al ruim twintig jaar weg uit Den Bosch. “De club kon het na verloop van tijd niet meer aan. We hadden in die tijd ongeveer 25 leden, maar we moesten wel alles organiseren. Het was eigenlijk al een enorm huzarenstukje, dat het zo’n enorm succes werd, maar de organisatie werd er ook door overvallen. Werkelijk duizenden bezoekers. Drie dagen lang volle bak in de toen ook enorm grote Brabanthallen. Geweldig om mee te maken en de club koestert het nog. Een organisatie uit Houten heeft het overgenomen en sindsdien is het daar.”

Open dagen
Maar ModelSpoorGroep ’s-Hertogenbosch heeft nog steeds ieder jaar een geweldig uithangbord. De jaarlijkse open dagen in het najaar. In oktober gaan de deuren weer open. Twee dagen. Die zijn ook zeer succesvol, want ze trekken 600 tot 700 bezoekers. Jong en oud en de jongsten gaan iedere keer ook met iets naar huis, want er zijn workshops waar iedereen onder begeleiding iets mag maken en mee nemen.

Jullie maken dus bijna alles zelf. Is het dan ook een moeilijke hobby? Niet iedereen is heel creatief.
Krijn: “Nee, alles is te leren. Zeker in het begin krijgen nieuwe leden als ze daar behoefte aan hebben veel begeleiding. We hebben specialisten op allerlei gebied. De een maakt bomen en huizen en de ander heeft affiniteit met elektro. Zo krijgt iedereen na verloop van tijd een specialisatie. Zo draaien al onze locs op onze banen digitaal. Iedere baan wordt volledig met de computer bestuurd. Dat moet je natuurlijk ook leren. Ja, we staan nog regelmatig op beurzen. Daar doe je het eigenlijk voor.”

Weinig winkels
Het is en blijft een prachtige hobby. Voor jong en oud. Krijn Struijk: “We hebben leden tussen 15 en 82 jaar. Prachtig toch zo’n groot leeftijdsverschil bij een vereniging? We hebben één vrouwelijk lid en zelfs een lid, die blind is. Hij heeft zijn eigen hoek en kan daar prima werken. Dat gaat erg goed.”

“Dat werk houdt voor alle leden ook nooit op, want de banen leven. Ze zijn nooit klaar. Er wordt altijd wel aan gewerkt in projectgroepen. En nogmaals, we kopen zo goed als niets kant en klaar. Dat wordt ook steeds moeilijker want het aantal modelspoorwinkels in Den Bosch is de afgelopen jaren kleiner geworden. Eigenlijk is er nog maar een specialist, een hele mooie Märklinwinkel in de Vughterstraat. Vroeger zat er ook een in Hintham en twee in Den Bosch-West. Maar die zijn allemaal gestopt, vermoedelijk onder druk van Internet. Voor ons maakt het toch niet zoveel uit, want we zijn self supporting.”

Is het een dure hobby?
Krijn: “Nou ja, we maken bijna alles zelf en veel van goedkoop materiaal. Het lidmaatschap bij ons kost 132 euro per jaar maar daar krijg je ook heel veel voor terug. De locs kosten wel een paar centen. Van 150 euro tot enkele honderden. Daar moet je wel even voor sparen. Veel van wat bij ons staat, is van de vereniging, maar niet het rijdend materiaal. Dat is van de leden en nemen ze altijd weer mee naar huis. Daar genieten ze ook van het spul.”


Andere Maaspoorters van de Maand:

Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout

Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden. 

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

ModelSpoorGroep ’s-Hertogenbosch
Opgericht in 1978
Sinds 1990 met grote opslagruimte gevestigd in de Maaspoort
100 leden
Ledenbestand in leeftijd van 15 tot 82 jaar

Pin It on Pinterest

Share This