Maaspoorter van de Maand April

Nick van Duren gaat voor veilige omgeving

‘Maaspoort is een fantastische wijk, kijk eens wat hier allemaal goed gaat’


Maandelijks portretteren wij hier ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. Maaspoorter van de maand april is Nick van Duren (50). Hij levert in de wijk nuttige bijdrages als coördinator van Buurtpreventie Maaspoort en betrokkene bij het Buurt Informatie Netwerk.


Hij is piloot bij de Koninklijke Luchtmacht en in de Maaspoort actief in het vrijwilligerswerk met betrekking tot een veilige leefomgeving. Het één is dynamisch, maar ook koel zakelijk. Het ander sociaal en empathisch. Voor Nick van Duren zorgt het voor een perfecte balans in zijn leven.

“Ik ben heel gelukkig in mijn beroep en in mijn vrije tijd ben ik op een heel andere manier actief. Op zoek naar een balans tussen werk en vrije tijd ben ik uitgekomen bij dat wat ik nu doe en dat bevalt heel erg goed. Je wilt graag een bijdrage leveren aan een sociaal sterke woonomgeving. Dat zit in me. Zo ben ik buurtbemiddelaar bij Buurtbemiddeling 073 en bij de luchtmacht ook nog eens vertrouwenspersoon. Ik werk graag met mensen en vind dat ik dat dan ook moet waar maken.”

Veiligere wijk
In de Maaspoort was hij een aantal jaren geleden een van de oprichters van het Buurt Informatie Netwerk (BIN). Die instantie informeert en waarschuwt buurtbewoners digitaal over kleine misdaad in de wijk zoals woninginbraak, (auto- en scooter-)diefstallen en vernielingen. “Dat netwerk is tot goede proporties uitgegroeid. We hebben nu 2500 volgers in de wijk”, zegt Nick.

Vorig jaar is Nick tot coördinator van de buurtpreventie Maaspoort benoemd. In de diverse buurten houden bewoners een oogje in het zeil en lopen ze bij toerbeurt rondes. Nick: “Je kan het niet meten, maar ik geloof er heilig in dat er een preventieve werking van uit gaat. Een inbreker op heterdaad betrappen, zal niet snel lukken, maar we kunnen buurtbewoners waarschuwen voor potentieel onveilige situaties en dat gebeurt dan ook regelmatig. De buurtpreventie in de wijk loopt uitstekend en we groeien nog steeds.”

Het zegt iets over zijn liefde voor de Maaspoort, waar hij in 2000 is komen wonen na een periode op verschillende plaatsen in Nederland en vijf jaar op Curaçao waar hij als luchtmachtpiloot was gestationeerd. “Ik werd overgeplaatst naar vliegbasis Eindhoven. Toen was het even afwegen waar te gaan wonen. Ik had al een periode in Uden gewoond en Brabant was me goed bevallen. Ik was verknocht geraakt aan het zuiden. Gemoedelijker dan Den Haag, waar ik ben opgegroeid en lang heb gewoond. De sfeer hier. De cultuur. Het sprak mij en mijn vrouw erg aan.”

De keuze viel op Den Bosch. “Hier zijn meer voorzieningen dan in Uden en de stad heeft toch het Brabantse gemoedelijke.” Ze kwamen meteen op de Maaspoort terecht. In de buurt bij de kruising Hengmeng-Sluisweg. Het gezin Van Duren heeft nooit spijt gekregen van de keuze.

Fantastische wijk
“Dit is een fantastische wijk om in te wonen. Je hoort mensen wel eens mopperen, maar dan zeg ik ‘Kijk eens wat hier wel allemaal goed gaat.’ Negatieve zaken worden jammer genoeg sneller opgepakt dan mooie dingen. Er wordt ook vaak gemopperd op gemeente en politie. Onzin. De gemeente doet veel om de leefbaarheid op niveau te houden. De wijkmanager Ronnie van Gaal verricht prima werk. En dan hebben we nog twee fantastische wijkagenten, Roy en Turgai. Dat zijn intussen bijna vrienden van me geworden. Twee zeer toegankelijke mannen, die altijd voor iedereen open staan voor een gesprek. Ik zeg tegen iedereen nodig ze eens uit voor een kopje koffie.”

En het winkelcentrum? Je kent dat nu bijna twintig jaar.
“Rond 2000 was het een zeer bloeiend en florerend winkelcentrum. Dat is de afgelopen jaren helaas wat minder geworden. Maar ik zie de laatste tijd wel een kentering. Er is minder leegstand en de winkeliers doen veel om er weer schwung in te krijgen. Wat ze moeten doen om een volgende stap te maken? Het moet nog meer een ontmoetingsplek worden. Nu is Pjotr het hart van het winkelcentrum en dat is een goed hart, maar het centrum zou nog meer een sociaal karakter moeten krijgen. Nodig bijvoorbeeld scholen uit om hier sociale projecten te presenteren en laat dat traditie worden. Ik geloof er echt in dat een structurele verbetering en aanpassing van het winkelcentrum mogelijk is.”

Andere Maaspoorters van de Maand:
Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden. 

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Nick van Duren (50)
Geboren in Nijmegen
Sinds 2000 woonachtig in de Maaspoort
Op zijn 20e bij de luchtmacht begonnen aan opleiding tot piloot en daar nu nog steeds in die rol werkzaam
Mede-oprichter van Buurt Informatie Netwerk Maaspoort
Sinds 2017 coördinator van Buurtpreventie Maaspoort
Bemiddelaar bij Buurtbemiddeling 073
Getrouwd en trotse vader van drie dochters
Hobbies: Fotografie, sportieve activiteiten, lezen en vrijwilligerswerk
Favoriete winkel(s) op het winkelcentrum: Decora en De Haas

 

Pin It on Pinterest

Share This