Maaspoorter van de maand januari

Theo van der Loo, voormalig franchisehouder Pets Place

‘Van ‘norsig kijkende bromsnor’ tot gezellige knuffelbeer’


Maandelijks portretteren wij ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. Maaspoorter van de maand januari is Theo van der Loo (65)). Hij heeft nooit in de Maaspoort gewoond, maar heel de wijk kent hem als de eigenaar van de kleine Pets Place in het winkelcentrum. Theo heeft eind vorig jaar na 25 jaar afscheid genomen van de zaak, die hij eerder datzelfde jaar had verkocht aan het concern. In december nam hij afscheid van een adviserende rol in de overgangsfase van de nieuwe zaak én van het winkelcentrum.


Theo heeft er nu vrede mee. Hij keek er aanvankelijk wel een beetje tegenop. Theo: “25 jaar op dezelfde plek werken, maakt een groot deel uit van mijn leven. Hier liggen veel emoties. Goede en minder goede, maar de goede overheersen. Ik heb al die jaren heel veel genoten van het contact met de klanten. Dat zal ik wel een beetje missen, maar ik was toe aan rust. Fysiek was het ook moeilijk op te brengen. Ik heb een versleten rug van werken in de bouw en ben daarop ook afgekeurd. Ik heb nu minder stress wat een eigen zaak altijd met zich mee brengt en voel me echt tot rust komen.”

Kynologenclub
Toen hij in 1993 na zijn afkeuring de Pets Place (voorheen bekend als Mies en Max) op winkelcentrum Maaspoort kocht, kon hij ook niet vermoeden, dat hij er een generatie lang door zou brengen. De zaak was aanvankelijk gevestigd op het binnenplein, waar na de verhuizing naar de winkelruimte tegenover de Jumbo een stomerij voor in de plaats kwam. “Ik heb vanaf het begin er wel een goed gevoel bij gehad. Natuurlijk had ik wel affiniteit met dieren. Veel honden gehad en 15 jaar gehoorzaamheidscursussen gegeven bij de Kynologenclub.”

“Ik heb er van alles meegemaakt. Klanten met verbazingwekkende verzoeken. Onder andere vragen naar gifslangen en giftige spinnen. Die spinnen kon wel. Die hadden we ook nog in de kleine zaak op het laatst. Maar gifslangen? Ik ben gekke henkie niet. Er hoeft er maar een te ontsnappen en justitie komt ook bij mij op bezoek. Ja, ik had een vergunning, maar het was mij toch te link. Je weet nooit of een klant er verantwoordelijk mee om kan gaan en die beesten zijn levensgevaarlijk. Gebeurt weinig mee? Nou, ik denk dat ze dat knap uit de media weten te houden. Er ontsnappen er meer dan je denkt.”

Het scheelde overigens niet veel of Theo was nooit in zijn winkel gekomen. Na zijn afkeuring was het GAK een dwarsligger bij de zelfstandigheidsplannen van Theo. De winkel kon en mocht niet, maar via de AVO (arbeidsintegratie gehandicapten) kon het gelukkig weer wel. Aanvankelijk had hij ook de vestiging in de Helftheuvelpassage erbij, maar sinds omstreeks 2004 alleen de Maaspoort.

Theo samen met kleinzoon Mike en een andere icoon uit de oude Pets Place, papegaai Paco: “Ik geniet enorm van mijn kleinkideren”

‘Dat is munne kijk’
En toen begon in 1993 voor Theo de strijd om het vertrouwen van de klanten te winnen, als zelfstandige in een winkel. Hij voelde zich aanvankelijk een nieuweling, maar dat ging er al snel vanaf. “Ik vond het heerlijk om mensen te helpen en te adviseren. Op een eerlijke manier, niet om een extra cent te verdienen. Dan komen ze altijd weer bij je terug.”

Het was voor beide partijen wel even wennen. “Ik had nog nooit in een winkel gestaan en de klanten keken in eerste instantie een beetje de kat uit de boom. Achteraf hoorde ik, dat er veel dachten dat ik een chagrijnige vent was, maar dat was en is niet. Dat is nou eenmaal munne kijk. Ja, ik oog norsig en brommerig, maar gelukkig prikten veel mensen daar doorheen. Zo kon ik een mooi groot vast klanten bestand opbouwen. Ik denk dat 70% van onze klanten steeds terugkerende mensen waren. Toen wij onze zaak verkochten aan het concern en deze na 25 jaar sloot, waren de reactie van heel veel mensen hartverwarmend. Kijk, daar heb ik het ook voor gedaan. Voor de mensen, voor mijn klanten.”

“Iedereen krijgt van mij in eerste instantie respect. Tot het moment waarop iemand laat zien, dat hij het niet verdient. Dan ben ik een andere Theo, maar gelukkig heb ik dat in de zaak zo goed als nooit nodig gehad. Wel een paar keer uit mijn vel gesprongen toen er anoniem werd geklaagd bij de dierenbescherming. Die kwamen kijken, maar waren ook heel snel weer weg. Mijn vogels en reptielen zaten altijd netjes en schoon. Goed te eten, schoon water. De spullen werden wel wat ouder, maar ik heb 25 jaar lang ook onderhoud gepleegd.”

Dankwoord
Nu is een ander leven begonnen. Hoewel hij er een jaar geleden anders over dacht, is Theo nu blij dat hij het achter zich heeft kunnen laten. “Er is een tijd van komen en van gaan.” Hij is wel enigszins teleurgesteld in het concern Pets Place, omdat volgens Theo niet alle afspraken zijn nagekomen. “Ik heb vorig jaar wel een net bedrag gehad voor mijn zaak. Daar was ik niet ontevreden mee. Dat was een mooie afsluiting na al die tijd.”

En nu, gezellig bij zijn vrouw op Deuteren en genieten van zijn vier kleinkinderen. Dieren houden? “Nee, dat heb ik gehad. Zelfs geen goudvis. Even heb ik gedacht over een terrarium met gifkikkers, maar wat moet je er eigenlijk mee? Vooral genieten van het verleden en het heden. Mooie tijd gehad, dankzij heel veel trouwe en lieve klanten. Ik wil hen dan ook hartelijk danken voor het vertrouwen al die jaren en de loyaliteit. Het was prachtig.”

Andere Maaspoorters van de Maand:

Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden. 

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Theo van der Loo
Geboren in ‘s-Hertogenbosch
Niet woonachtig in de Maaspoort
Verwarmingsmonteur
Vanaf 1993 franchisehouder van de Pets Place in Winkelcentrum Maaspoort. Voorjaar 2018 zaak verkocht aan concern. 
3 Kinderen
4 Kleinkinderen
Hobby’s: Vissen

Pin It on Pinterest

Share This