Maaspoorter van de Maand November

Xandra Bartels (links) met Silvia van der Loo van Pets Place en de papegaai Paco

Xandra Bartels stille kracht in de wijk met activiteiten voor de wijkraad, dierenpark De Saren en 2 koren

‘Winkelcentrum met goed assortiment en nette uitstraling’


Maandelijks portretteren wij hier ‘de Maaspoorter van de maand’. De Maaspoorter van de maand ontvangt van de winkeliersvereniging een bos bloemen en Winkelcentrum Maaspoort kadobonnen. ‘Maaspoorter van de maand november’ is Xandra Bartels (60). Door haar activiteiten voor de Wijkraad Maaspoort (secretaris/penningmeester), dierenparkje De Saren (vrijwilligster) en twee zangkoren (The Flowers en 2singS1) een redelijk bekende persoonlijkheid in de wijk.


Ze kwam in 1974 met haar ouders , zussen en broer vanuit het westen naar Brabant. De overgang van de mondaine Randstad naar de provincie was even wennen voor tiener Xandra, maar de aanwezigheid van een fraaie tuin in Vught, de mogelijkheid om daar dieren te houden en de prachtige omgeving versnelden het aanpassingsproces. Via Oss en de Meanderflat op de Kruiskamp belandde Xandra uiteindelijk in de Maaspoort. Ze is hier sinds 1990 niet meer weg gegaan en dat gaat vermoedelijk ook niet meer gebeuren.

‘Veel groen’
“Ik vind Maaspoort een prettige wijk om te wonen. Rustig, veel groen, alle faciliteiten binnen handbereik. Direct naast leuke buren komen wonen en dat zijn na al die jaren nog steeds dezelfde mensen. Aanvankelijk stak ik nog niet veel tijd in sociale activiteiten, want ik werkte alleen maar. Teveel eigenlijk. Op een gegeven moment heb ik gereageerd op een oproep van dierenparkje De Saren waar ze vrijwilligers zochten. Twee zaterdagen per maand hielp ik mee met dieren verzorgen en schoonmaken.”

Het werk in het dierenpark groeide snel uit tot een bezigheid van tweemaal per week. Nu doet ze het alleen nog op zondag. Xandra: “Ik krijg er persoonlijk heel veel energie van. We zoeken nog mensen voor de woensdag of de vrijdag. Bij De Saren hebben we herten, schapen, geiten en pluimvee. Hartstikke leuk als je merkt, dat die dieren je herkennen. Het dierenpark voorziet in een behoefte in de omgeving. Opvallendste rond het dierenpark? We hebben veel last van vossen. Zo zijn we onze eenden kwijt geraakt. Nu is het natuurlijk wel bijzonder om in een woonwijk vossen tegen te komen, maar voor het dierenpark is het minder. Daarnaast wordt er veel verkeerd bijgevoerd door omwonenden, waardoor beesten ziek kunnen worden, maar daarvoor hebben we deze zomer een speciale tekenwedstrijd (‘Voer de dieren niet’) georganiseerd in samenwerking met basisscholen.”

Wijkraad
Intussen is Xandra ook een van de drijvende krachten binnen de Wijkraad Maaspoort. Gestart als wijktafel en sinds september 2016 getransformeerd tot wijkraad. De wijkraad probeert samen met andere wijkbewoners de  leefbaarheid in de wijk te ondersteunen en te verbeteren. Xandra is momenteel zowel secretaris als penningmeester. “Er gaat veel tijd en werk in zitten. Het is leuk om iets voor de wijk te doen, maar soms ook frustrerend en we kunnen zeker nog hulp gebruiken.”

Xandra: “Ik ben er drie jaar geleden in beland als beoordelaar van BIG-aanvragen (Bewoners Initiatief Gelden). Als wijkbewonersgroep kenden we subsidies van maximaal 750 euro toe aan activiteiten  in de wijk. Sinds 2017 doet de Bewoners Advies Groep (BAG) Maaspoort dat. Met de wijkraad proberen we de wijk sterker te maken, leefbaarder en dynamischer. Maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Veel mensen kennen de wijkraad niet, maar het is natuurlijk ook onze eigen taak daarin verandering te brengen. Ik vind de gemiddelde leeftijd van de bezetting van de wijkraad wat aan de hoge kant. Wat weer wel begrijpelijk is, want veertigers hebben het gewoon te druk met werk en gezin.”

Wat haar wel opvalt, is dat het individualisme in de Maaspoort van een hoog gehalte is. “Heel veel mensen zijn alleen maar met zichzelf bezig. De sociale betrokkenheid is helaas gering.  Er zijn best veel activiteiten in de wijk. Dat weer wel. Maar de meeste evenementen werken langs elkaar heen. De cohesie ontbreekt, maar daarin proberen we als wijkraad juist verbindingen te leggen.”

Heel leuk winkelcentrum
Met de aanwezigheid van winkelcentrum Maaspoort is Xandra gelukkig. Ze heeft het van begin af aan van dichtbij zien groeien, want ze woont in de buurt Lokeren. Aan de rand van de wijk, met uitzicht op de sportvelden van Wilhelmina en het dierenpark. “We hebben hier een net winkelcentrum met leuke winkeltjes vind ik. De kaasboer, bloemenwinkel, dierenwinkel, Pjotr. Allemaal hartstikke gezellig. Ik mis wel een echte cadeauwinkel en ik betreur nog steeds het vertrek van de schoenenwinkel. Dat was een echt verlies.”

Haar favoriete winkel is Pets Place. Natuurlijk niet zo verrassend voor zo’n grote dierenliefhebster. “Goed assortiment. Aardige mensen. Deskundig advies. Ik kom er graag. Wat er nog te verbeteren valt aan het winkelcentrum? Misschien wat meer evenementjes, zoals de informatiedag die we onlangs met diverse actieve partijen in de wijk hielden. Er zijn al nieuwe plannen, die wij als wijkraad samen met o.a. SCC De Schans en de winkeliersvereniging in de decembermaand organiseren.

De wensboom van de Maaspoort
“Die grote mooie kerstboom op het binnenplein van het winkelcentrum Maaspoort wordt straks een wensboom. Mensen kunnen bij Pjotr een transparante kerstbal krijgen en die met een kaartje  in de boom hangen. Met een wens voor iemand of ter nagedachtenis aan iemand zoals bij de bekende Joris’ kerstboom op de Parade.”

Andere Maaspoorters van de Maand:
Maart 2019: Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch
Januari 2019: The van der Loo
December 2018: Jenny Veldhuis
November 2018: Willem van Loo
Mei 2018: Ingrid Mulders
April 2018: Nick van Duren
Maart 2018: Leo van Balen
Januari 2018: Harrie Aarts
December 2017, Berrie van Laarhoven
November 2017, Xandra Bartels
Oktober 2017, Martin Elshout


Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Meld dat a.u.b. aan onderstaand mailadres met de naam van die persoon en in het kort een argumentatie. Voorwaarde is wel dat de Maaspoorter van de maand ook in onze wijk woonachtig is. Vergeet niet de contactgegevens van u of die van uw potentiële Maaspoorter van de maand te vermelden. 

Stuur uw suggestie naar maaspoorter@winkelcentrummaaspoort.nl

Xandra Bartels, 60 jaar
Geboren in Delft
Sinds september 1990 woonachtig in de Maaspoort
Tot 2012 directiesecretaresse bij achtereenvolgens platenmaatschappij EMI (Uden), tapijttegelfabrikant Esco (Waalwijk) en Nashua tegenwoordig Ricoh.
Sinds 2012 met vervroegd pensioen
Hobbies: 2 katten (Pluto en Pippy), dieren verzorgen dierenparkje De Saren, tuinieren, muziek (Maaspoortkoor The Flowers en Pop- en Musicalkoor 2singS1), musea bezoeken en heerlijk lunchen met partner Jan
Favoriete winkel: Pets Place

Pin It on Pinterest

Share This